Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hlasujeme dokud to nebude správně

No tak, to jste družstevníci? Nezapomenutelná věta z legendárního filmu Jiřího Menzela mi zněla v uších na schůzi našeho družstva, bytového družstva. Schůze nemám všeobecně rád...

     Většinou mě zdržují od práce a co se dá říct jednou větou je třeba méně nadaným družstevníkům lidově srozumitelnou formou vysvětlovat asi tak desetkrát a poté ještě pro sichr dvakrát. Následně se většinou přihlásí někdo další, že on skutečně špatně slyšel a jestli by to nešlo zopakovat. Není to nic hrozného a dá se to s knihou v ruce nebo čtením zpráv na smartphonu v klidu přežít, až do hlasování o všem možném, pokud si ovšem ten chytrý mobil nezapomenete nabít. To byla moje velká chyba.

     Na schůzi tentokrát dorazilo jen 137 družstevníků a ne všech 206. Ještě že tak, to by bylo fakt hodně dlouhý. Program je každý rok téměř identický a skoro pokaždé se najde takzvaný kazidružstvošuk, který má neuvěřitelně chytré otázky a neskutečně nízko nastavenou laťku vnímaní. Letos to byla družstevnice Váchová. Otázky kladla záludně pomalou a perfektně artikulovanou češtinou s decentním důrazem na poslední slovo v každé větě, kterým bylo že. Vy tedy nám nechcete umožnit převod do osobního vlastnictví...že? Vybitý mobil mě donutil poslouchat a trpět. Předseda družstva, muž středního věku v košili a s pletenou vestičkou alá tajemník Pláteník na odpočinku, povstal a jal se vysvětlovat. Nejdříve krátce výstižně dvěma větami. Ty však narazily na mentální obrnu Váchové, která se ihned zvedla a krásným přednesem pravila: Já to ale nechápu. Předseda se bohorovně usmál a vše zopakoval slovo od slova trochu pomaleji, domnívaje se, že hovoří jasně a logicky. Pane předsedo, já to, ale stále nechápu. Došlo na předsedovo taktické sundání a opětovné nandání brýlí ve stylu Volejte řediteli Železnému, které ovšem jako duševní odblokování Váchové nezabralo, neb stále stála a čekala vysvětlení. Předseda se otočil na pravou i levou stranu svých spolusedících, hledaje pomoc, která nepřišla. Začal potřetí.

     Přeskočme střední opakující se děj příběhu a podívejme se na závěrečnou scénu, kdy fyzicky a duševně vyčerpaný předseda dal hlasovat o ponechání odměn pro představenstvo na stejné úrovni jako v minulém roce. Zdánlivě banální věc se stala neuvěřitelnou komedií. V momentně kdy mělo dojít na vlastní hlasování, se zvedl člen kontrolní komise pan Kašpar a přednesl pojednání o tom, že práce představenstva je náročná, nevděčná, velmi slabě ohodnocená a že navrhuje zvýšení odměn pro všechny o 50%. No já nevím, poslední rekonstrukce vchodů za 9 míčů mi byla jedním stavařem detailně popsána a vysvětlena jako taková pěkná malá domů asi za dvojčičku. Já jim to přeju, nemusíme se jako družstevníci o nic starat, vše se nějak samo vyřídilo, vchody máme nové. Po přednesu návrhu pana Kašpara se ze své židle vymrštil předseda a velmi hlasitě prohlásil, že on a ani nikdo z představenstva žádné peníze navíc nechce. To by byl ideální politik, jednou by dělal i zadarmo pro všeobecné blaho. Jenomže o návrhu Kašpara se muselo hlasovat. Družstevníci prostou většinou zvýšení odhlasovali. Měli smůlu, předseda se rozhovořil o tom, že by mu bylo trapně chtít víc a že by určitě přišel do řečí, že má tolik peněz od družstva. Dal hlasovat podruhé - nepočítaná remíza ho utvrdila ve správně zvolené taktice boje proti penězům. Klid v sále prosím, nehlučte,  já vám to vysvětlím ještě jednou. V duchu jsem si dodal: To jste družstevníci? Pochopila i Váchová a skoro celý sál, že prachy fakt nechce a třetí hlasování už šlo do zápisu.

     Vzpomněl jsem si na všeobecná referenda o Lisabonské smlouvě, která měla podobný průběh a asi i způsob vedení. Bůh s námi.

Autor: Petr Ovčáček | pátek 22.5.2015 15:46 | karma článku: 12,03 | přečteno: 542x
  • Další články autora

Petr Ovčáček

Nahraná vražda obnažila hyeny

Málokdo asi úplně pochopil zpravodajské hry kolem zinscenované vraždy ruského novináře Babčenka. Událost ale v plné nahotě ukázala, čeho jsou někteří lidé schopní.

11.6.2018 v 7:15 | Karma: 45,61 | Přečteno: 5666x | Diskuse| Společnost

Petr Ovčáček

Zelení aktivisté chtějí titul šampiona doslova za každou cenu

Zpráva z tisku: Německá strana Zelených požadovala, aby v Německu okamžitě skončilo 20 uhelných elektráren, které nejvíc znečišťují životní prostředí. A do roku 2030 se pak úplně rozloučit s produkcí elektřiny nebo tepla z uhlí.

8.11.2017 v 14:10 | Karma: 34,77 | Přečteno: 1135x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Ovčáček

Souboj miliardářů aneb Proč Babiš lže?

V minulých dnech se v médiích odehrála zajímavá slovní přestřelka dvou miliardářů. Andrej Babiš se pustil do Pavla Tykače, ten obratem kontroval, a usvědčil Babiše ze lži.

14.7.2016 v 9:16 | Karma: 37,02 | Přečteno: 3992x | Diskuse| Politika

Petr Ovčáček

Nová nemoc? Na ústecku zelenají lékaři

Zaujala mne zpráva v médiích, že stovka lékařů z Ústeckého kraje vyzvala vládu, aby odpovědně zvažovala případné prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách.

29.9.2015 v 13:28 | Karma: 20,17 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Ostatní

Petr Ovčáček

Jak je důležité mít dost elektřiny

Několik dlouhých let jsme nedováželi elektrický proud. Z hodiny na hodinu jsme se však stali jejími dovozci, při výpadku Temelína a poruše Chvaletic.

15.9.2015 v 12:00 | Karma: 17,28 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2204x
Je mi přes čtyřicet, baví mě život, sportuji a pokud mi finance dovolí cestuji s mou ženou po celém světě. Zajímám se o život kolem sebe.

Seznam rubrik